Cork Janosa
výroba korkových zátek


informace

aktuality

vypálení ročníku

videa

z tisku

konkurence



VÝROBA, SKLADOVÁNÍ, OŠETŘOVÁNÍ A TISK KORKOVÝCH ZÁTEK


Korkové zátky vyrobené a doposud neošetřené mohou být skladovány po téměř neomezenou dobu za předpokladu, že bude zamezeno styku s plísní, nadměrnou vlhkostí nebo suchem a že nebudou vystaveny působení zápachů, které má korek tendenci absorbovat. Před použitím k lahvování, a tedy dodáním klientovi je třeba zátky ošetřit, po tomto ošetření by zátka měla být použita do doby 4-6 měsíců, protože po ošetření dochází k jejímu postupnému tvrdnutí a tím by mohlo dojít při lahvování k jejímu drolení nebo k problémům s vytahovací sílou při otevírání láhve. Zátky obecně mohou být se sraženými hranami (všechny "AGLO" zátky, STERICORK® zátky a některé typy 1+1 zátek) nebo s ostrými hranami, dále mohou být zátky bělené, bělené napůl (obvykle u přírodních zátek) nebo mohou být ponechány v přírodní, tmavé barvě korku. Zátky pro Champagne láhve se používají v přírodní barvě, ostatní zátky se používají většinou bělené.

Ošetření se provádí následující:
- silikonem
- parafínem
- kombinaci parafínu a silikonu

Ošetření slouží k tomu, aby byla zátka poddajnější při lahvování, dobře těsnila a šla následně dobře vytáhnout z láhve. Typ ošetření si volí zákazník na základě svých vlastních zkušeností a preferencí a také na typu používané výroby (pro pasterované výrobky např. nelze použít parafinovanou zátku protože po zahřátí při pasterizaci dochází k odkápnutí parafinu). Nejčastější je ošetření silikonem s teflonovou přísadou. Dalším typem úpravy je potisk na přání zákazníka, popřípadě vypálení textu či loga na konce zátek. Zátky se nejdříve tisknou a potom ošetřují. K potisku musí zákazník dodat podklad, který je u nás přepracován a obvykle v několika variantách předán zákazníkovi, který si může vybrat a nebo návrhy dále upravovat. Potisk je v ceně zátek, pokud se jedná o vypalování, je k ceně třeba připočíst cca 0,10-0,20 Kč za kus zátky. U vypalování je také třeba počítat s delší dobou dodání od objednání asi o 1 týden oproti objednávce, která je pouze tištěna. V průběhu ošetření jsou zátky také zbaveny prachu (1x před tiskem a 1x před vlastním ošetřením) a sterilizovány horkým vzduchem. Veškeré ošetření je volitelné zákazníkem a na ceně výsledného produktu se již neprojeví.

VZORKY

Poté, co zákazník specifikuje zátky, o které má konkrétně zájem (není jich většinou více než 3-5 druhů), je zabezpečena dodávka funkčních, podle specifikace zákazníka čerstvě ošetřených zátek k zákazníkovi na odzkoušení. Obvykle se zátky zkouší tím déle, oč kvalitnější zátky se jedná, doba může být řádově i v měsících. Poté, co zákazník zátky odzkouší v lahvích může začít závěrečné jednání o ceně, potisku, balení, termínech atd. U zátek s plastovou hlavou je zákazníkovi k odzkoušení nabídnuta zátka s korkem přesně podle specifikace zákazníka, ale s hlavou bez loga zákazníka, pouze v jednobarevném plastovém (nejlevnějším) provedení. Poté, co zákazník zátky vyzkouší a odsouhlasí kvalitu, je teprve vyrobena (je-li požadována) hlava dle zákazníkovy specifikace, tj. v barvě a provedení dle přání zákazníka.

BALENÍ KORKOVÝCH ZÁTEK

Zátky jsou baleny v igelitových pytlích od 250 ks do 2000 ks, ve vakuu a ochranné atmosféře SO2. Tyto PVC pytle jsou pak dále uloženy buď v lepenkových kartonech o rozměru 79x40x62 cm (D x Š x V) a celkovém objemu cca 5 ks PE pytlů v kartonu, u zátek "champagne" je to 6 PE pytlů. Dále mohou být PE pytle baleny také ve velkých pletených plastových POP pytlích o rozměru 90x120 cm opět s kapacitou cca 5 ks PE pytlů a obvykle 5-8000 ks zátek celkem. Tyto pytle jsou výhodné pro balení tam, kde je požadováno maximální vytížení přepravního prostředku, který pojme více pytlů než kartonů, a také proto, že obzvláště malí vinaři mohou pak prázdné pytle na něco využít, kdežto u kartonu mají spíše problémy s jejich likvidací. Váha takového kartonu nebo pytle je mezi 20-30kg, podle typu zátek. Na EUR paletu lze naložit 11 kartonů a rozměry takové palety pak budou 120x80x240 cm (D x Š x V). Na běžný typ kamionu lze naložit 33 ks palet. Na menší nákladní vozidlo se na paletu nakládá pouze 8 nebo 9 kartonů kvůli omezení výšky palety, která pak bude mít rozměry 120x80x175 cm (D x Š x V) v případě 8 kartonů a 120x80x197 cm (D x Š x V) v případě 9 ložených kartonů. Ke každému druhu zátky existuje technická specifikace, kde jsou uvedeny mechanické a chemické vlastnosti zátek včetně použitých norem a povolených tolerancí. Ke každé jednotlivé dodávce zátek je vystaven a existuje kontrolní list s výsledky kontrolních měření pro danou konkrétní dodávku.

Ideální skladovací podmínky


Zátky by po dodání od výrobce měly být spotřebovány (použity pro lahvování) do 3 měsíců.

Zátky by měly být skladovány v suchých a větraných prostorách, mimo dosah slunečního záření a zdrojů zápachu nebo kontaminace.

Zátky by nikdy neměly být skladovány spolu s chemickými výrobky, pesticidy, fungicidy a výrobky obsahujícími sloučeniny chlóru. Neměly by také být skladovány spolu s dřevěnými výrobky (například dřevěné palety) ošetřenými pentachlorofenolem (PCP).

Ideální skladovací podmínky pak jsou následující

Dodržování těchto skladovacích podmínek je zárukou udržení dobré kvality zátek až do doby jejich použití pro lahvování.

Zásady pro správné lahvování


Abychom dosáhli vynikajících výsledků při lahvování vína, je nezbytné brát v úvahu pokyny výrobce stáčecí linky nebo zařízení a dodržovat pokyny k údržbě tohoto zařízení.

Jako nezbytné minimum k zajištění bezproblémového láhvování můžeme uvést následující:

zásady zátkování
zátky Diam

charakteristika
zátek

© Cork Janosa, s.r.o. 2018 |  tvorba www, firemní a svatební videa 
SKILL production

| Jsou tyto stránky responsivní?